Primaria Brasov - Piata Sfatului
IMAGINE PANORAMICA BRASOV

PRIMA PAGINA

TUPEU-George-Scripcaru-Primar-Brasov

Scripcaru, vizat de DNA

Afaceri dubioase Brasov


Dosarele penale ale primarului Brasovului George Scripcaru vor fi repuse pe rol de catre DNA Bucuresti.

Aceste dosare se gasesc in lucru la DNA Bucuresti, precum si la DNA Brasov, unele finalizate cu NUP, altele aflate in faza de cercetare penala. MixTv Brasov a dezvaluit pe larg implicatiile publice din acest caz.

La inceputul lunii iunie 2012, fostul sef al OPC Brasov Ionel Spataru a fost condamnat definitiv de instanta suprema la cinci ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, iar complicele acestuia, Alexandru Musat, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare. Si totusi…
Desi decizia data de Curtea de Apel Bucuresti este una corecta, ramân câteva semne de intrebare.
Ionel Spataru si Alexandru Musat au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in 21 noiembrie 2011, fi ind acuzati de luare de mita si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune.

ANI GREI DE iNCHISOARE
Amintim ca in decembrie 2011 Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe Ionel Spataru la opt ani de inchisoare cu executare si pe Alexandru Musat la patru ani de inchisoare cu suspendare.
Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care a redus pedepsele in cazul lui Ionel Spataru si Alexandru Musat de la opt la cinci ani de inchisoare si, respectiv, de la patru la trei ani. Completul de la Curtea de Apel Bucuresti care a judecat apelul a luat act de faptul ca Spataru a restituit denuntatorului Laura Claudia Kungl suma de 10.000 de euro, o parte din banii cu care l-ar fi mituit.
Sentinta Curtii de Apel Bucuresti a fost contestata de cei doi cu recurs la instanta suprema, care a dat o decizie definitiva in acest dosar.

SUTE DE MII DE EURO SPAGA
Potrivit procurorilor, in perioada iulie - octombrie 2011, Ionel Spataru, in calitate de sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, a pretins de la administratorul unei societati comerciale 300.000 de lei, din care a primit, prin intermediul altor persoane, in mai multe transe, suma totala de 70.000 de euro.
Instanta suprema a respins recursurile lui Ionel Spataru si Alexandru Musat si a mentinut pedepsele prin decizia din 23 martie. Astfel, fostul sef al Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Brasov, Ionel Spataru, a inceput executarea unei pedeapse de cinci ani de inchisoare.
in cazul lui Alexandru Musat, cel care a intermediat primirea mitei, instanta suprema a dispus condamnarea la trei ani de inchisoare, executarea pedepsei fiind suspendata pentru un termen de
incercare de cinci ani.
„Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca, in exercitarea atributiilor sale de serviciu, sa revoce o decizie prin care a fost inchisa activitatea unui agent economic pe o perioada de cinci luni”, notau procurorii DNA in rechizitoriul trimis instantei.
Alexandru Musat a fost acuzat de procurori ca l-a ajutat pe Ionel Spataru sa primeasca 60.000 de euro din cei 70.000 de euro luati in total. in 12 octombrie 2011, Ionel Spataru a fost prins in flagrant delict dupa ce a primit de la administratorul firmei, denuntator in aceasta cauza, 60.000 de euro, in doua transe. El a fost retinut de procurori, iar in 13 octombrie Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a acestuia.

SI TOTUSI! SPATARU DIXIT: „BANII - DE SPAGA, N.R - ERAU „O SPONSORIZARE PENTRU PDL BRASOV”.
Atunci când fostul sef al OPC Brasov a fost audiat de magistratii Tribunalului Bucuresti in procesul in care era judecat pentru luare de mita, potrivit Realitatea TV, Ionel Spataru le-ar fi spus magistratilor ca din banii primiti drept mita pentru redeschiderea pietei din Stupini, respectiv subiect al denuntului - 30 de mii de euro ar fi urmat sa ajunga la primarului Brasovului, George Scripcaru.
in plus banii ar fi urmat sa ajunga si la trezorierul PDL. Astfel, seful de atunci al Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Brasov, Ionel Spataru, a declarat la vremea respectiva la Tribunalul Bucuresti ca nu este vinovat si ca banii primiti de la denuntatorul Laura Kungl reprezentau o sponsorizare pentru PDL Brasov.

BANI PENTRU PARTID
El preciza atunci ca a intermediat aceasta „sponsorizare” intre administratorii unei piete din cartierul brasovean Stupini - inchisa atunci in urma unor nereguli gasite cu ocazia unor controale efectuate de catre OPC, Garda Financiara, Directia de Sanatate Publica si Directia Sanitar Veterinara – toate institutii controlate aunci de PDL Brasov prin oamenii de partid. Astfel, asa cum am mai spus, Ionel Spataru a afirmat ca spaga de 60 de mii de euro urma sa fie folosita in folosul Partidului Democrat Liberal Brasov, unde sef a fost si este chiar si acum in noul ACL, George Scripcaru, al carui nume figureaza si el in mita de la OPC.
Aceste declaratii ale fostului sef de la OPC Brasov, facute in sala de judecata a Tribunalului Bucuresti, explica in buna masura decizia procurorului DNA care l-a cercetat pe Spataru si care a dispus atunci continuarea cercetarilor si in cazul primarului de Brasov Scripcaru, ce era la acea vreme si vicepresedinte PDL la nivel national, George Scripcaru, dar si a prefectului „independent” de atunci Ion Gontea, fost deputat PDL.

Amuzant este faptul ca desi la ora flagrantului erau colegi de partid si chiar il numise in functie pe Spataru, primarul PDL – acum ACL - George Scripcaru a declarat mereu ca pe fostul sef de la OPC il cunoscuse „doar din viata publica”.
Totusi, dosarul a cam disparut din atentia organelor de cercetare, el aflându-se si acum la DNA Bucuresti. Dosarele lui Scripcaru si Gontea au fost disjunse de cel al lui Spataru de catre fostul sef de serviciu din DNA Bucuresti, procurorul Doru Tulus.

Autor IULIAN RINDER, preluare din Replica Brasovului.

BRASOV LIVE - PIATA SFATULUI