Primaria Brasov, Piata Sfatului
IMAGINE PANORAMICA BRASOV

PRIMA PAGINA

PRIMARUL BRASOVULUI, REALIZARI!

TUPEU-George-Scripcaru-Primar-Brasov

Scripcaru cumpara bunavointa Celui de Sus cu panselute "sfintite"

Afaceri dubioase Brasov

Si in acest an Primaria Brasov a batut in cuie licitatia pentru serviciile de amenajare si intretinerea de zone verzi in Municipiul Brasov, in valoare de zeci de milioane de lei, plus TVA.

Astfel, prin abandonarea proiectelor fantasmagorice ale primariei s-ar putea economisi fonduri uriase, daca interesul primarului Scripcaru nu ar fi acela, asa cum si altii au mai spus, de drenare a banilor publici spre niste societati preferate. Alocarea unor sume cuprinse intre trei si opt milioane de euro anual pentru panselute, o suma exagerat de mare intr-o perioada in care mediul de afaceri a fost lovit de o adanca recesiune, este un obicei al edilului brasovean. Ca de obicei, „fericitii” castigatori ai contractului acord-cadru, pentru urmatorii 4 ani, sunt patronii Purline Impex, aceeasi firma care in ultimii ani s-a ocupat de toate contractele pe spatiile verzi din Brasov.

De fapt, nimeni nu stie numarul exact al florilor, opinia noastra - subiectiva ce este drept, fiind aceea ca numarul lor este ,,ajustat” din pix. Oricum, o firma din localitatea brasoveana Tohanul Nou cert a imbobocit financiar, daca nu chiar a inflorit exagerat in plina criza, din afaceri cu Primaria Brasov. Afacerile se refera, evident, la capitolele flori, garduri vii, copacei si intretinerea lor. in conditiile in care angajari nu se pot face in Primarie pe motivul lipsei banilor, iar functionarilor de acolo, ca si tuturor bugetarilor, li s-au taiat veniturile, incasarile firmei care lucreaza cu Primaria, condusa de fostul vicepresedinte national al PDL (transferat in campanie la ACL si devenit acum PNL) dar si primar al Brasovului, George Scripcaru, indica sume uriase.

CONTRACTE DUBIOASE
Nici anul acesta primaria condusa de vicele democrat-liberal George Scripcaru nu a organizat licitatie electronica, iar criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut. Asa cum autorul acestor randuri a scris in urma cu doi ani „Buna Ziua Brasov” , cum sutinea si ,,Cotidianul” sau Antena 3 si cum sustine acum si newsbv.ro, in spatele Purline Impex, firma care s-a ocupat si se va ocupa inca patru ani de „amenajare-intretinere de spatii verzi, plante, bulbi, radacini, butasi si altoaie”, se afla fundatia Osana, care se ocupa cu promovarea valorilor crestine (sic!). Conform anuntului de licitatie, Purline Impex se va ocupa de servicii de amenajare si intretinere zone verzi prin aplicarea de tehnologii specifice si achizitia de material dendrofloricol necesar amenajarii acestora in Municipiul Brasov. Firma administrata de fundatia Osana va desfasura operatiuni specifice de intretinere a parcurilor, scuarurilor si a zonelor verzi, cum ar fi degajarea terenului de corpuri straine, intretinere, curatenie, maturat alei si trotuare aferente zonelor verzi, curatat spatii verzi cu grebla, defrisarea suprafetelor de tufisuri si arbusti - cu diametrul de pana la 6 cm - si curatat santuri. Purline Impex se ocupa si de udat plantatii, arbori, arbusti si gazon din aliniamente, parcuri si scuaruri cu cisterna, plivit buruieni din aliniamentele de garduri vii si tunderea manuala a gardului viu.

„OSANA” ABONATA LA BUGETUL „PANSELUTA”
Astfel, sub umbrela unei licitatii, marea castigatoare a afacerii spatiilor verzi de la Brasov an de an este societatea Purline Impex, din localitatea Tohanul Nou. Practic, societatea Purline Impex SRL a concesionat serviciul de spatii verzi la propunerea primarului George Scripcaru, inca din 2006, pe o perioada de cinci ani, incepand din 2007. Modelul acesta de cesiune pe mai multi ani este practicat des de Scripcaru cand este vorba de atribuirea unor contracte banoase unor firme agreate - oare de ce!? – tot de el.
Interesant de amintit este ca, intrebat de noi, purtatorul de cuvant al primariei, Sorin Toarcea, nu mai retinea exact daca a fost vorba de o licitatie sau nu in acest proiect si daca Primaria Brasov a prospectat piata pentru a alege florile cele mai ieftine in raport cu calitatea.
insa, inca din 2012 se zvonea ca primarul George Scripcaru vrea sa i se prelungeasca acestei firme - conform si altor exemple - contractul pe o perioada de inca doi ani si jumatate. Disparitia PDL nu i-a temperat nici anul acesta zelul de vataf pe mosie primarului inca al nostru. Oricum, papana aici, nimic deosebit, totul se incadreaza in practicile tipice primariei coordonate dupa bunul plac de Scripcaru.
Dar, la analiza structurii firmei, se observa ca societatea apartine de Fundatia Crestina Osana care, oficial, se ocupa cu promovarea valorilor crestine prin activitati educative. De altfel, pe site-ul forului se pot gasi aspecte despre viziunea, misiunea, obiectivele si pilonii credintei. Foarte bine, dar ce legatura are promovarea crestinismului si comertul cu flori? in acest caz, exceptand sumele uriase platite pentru panselute, practic nici una.

FIRMA PARAVAN
Asta deoarece societatea de la care Primaria Brasov cumpara flori, gard viu si arbusti este, practic, un simplu intermediar. Nu are flori din productie proprie, nici gard viu, nici arbori, nici arbusti. La sediul firmei nu exista nicio pepiniera. Fundatia Osana nu produce material dendrologic. De ani de zile aceasta cumpara de la o firma care, la randul ei, il importa. Mai exact, fundatia figureaza, asadar, in structura SC PURLINE IMPEX SRL, cu un administrator care detine si functia de director al Fundatiei, potrivit Oficiului Registrului Comertului Brasov.
Reprezentantii firmei au refuzat de-a lungul timpul sa faca declaratii cu privire la modul de lucru. Nu numai noua, ci si altor colegi, de la Antena 3, Mix Tv sau Cotidianul. Nici despre legatura dintre Dumnezeu si zecile de milioane de lei din facturile cu Primaria Brasov precum si de pretul panselutelor, lalelelor ori gardului viu, n-au vrut sa vorbeasca.
in schimb, trebuie sa amintim ce sume au alocate, pe ani, pentru flori, arbusti, gard viu, intretinere si amenajare zone verzi: 2009: 7.542.000 RON, 2010: 7.076.000 RON, 2011: 7.700.000 RON, 2012: 7.750.000 RON.
Oricum, nu stim exact metodologia de calcul in materie de profit a Divinitatii, dar cu ajutorul domnului Scripcaru, Fundatia „Osana” a ajuns actionar unic intr-o firma care a reusit performanta, sustine Antena 3, de a-si creste cifra de afaceri cu 5.875% din 2007 pana in 2013.

Autor IULIAN RINDER, preluare din Replica Brasovului

BRASOV LIVE - PIATA SFATULUI