Primaria Brasov - Piata Sfatului
IMAGINE PANORAMICA PRIMARIA

PRIMA PAGINA

Primarul Scripcaru si cultura

PRIMARIA BRASOV, REALIZARI?!

Primarul Scripcaru si cultura

Conducerea teatrului „Sica Alexandrescu“ din Brasov a demisionat in bloc, acuzand primaria de abuzuri. Comunicatul remis presei......go

Foto: George Scripcaru si Cecilia Doiciu la teatrul "Sica Alexandrescu"

PBv

Update - Marele premiu al Festivalului de Dramaturgie Contemporana a fost castigat de Teatrul Sica Alexandrescu

PBv

In timp ce echipa Teatrului din Brasov face performanta, echipa Primariei se distreaza la teatru (majoritatea invitatiilor au fost luate de Cecilia Doiciu, care le-a distribuit prietenilor Primariei si prietenilor din Primarie).
Atunci cand directorul demisionar al Teatrului primea Marele Premiu cu lacrimi inevitabile de emotie - incurajate de indelungatele aplauze de sustinere, unele personaje din sala - reprezentanti ai Primariei, prezenti acolo gratie invitatiilor pe care le-au capatat, jubilau pentru ca au invins inca o data oamenii din cultura si nimic rau nu li se intampla.
Putea fi observata o parte importanta a camarilei primarului, oameni impusi de catre acesta in diverse institutii de forta, personaje sinistre pe care le tine sub aripa sa in Primarie si care inainte de 1989 cenzurau cultura la fel de brutal. Suferim inca si coruptia ucide pe toate planurile, zi de zi.

PBv

Update - Peste 30 de angajati ai Teatrului „Sica Alexandrescu” din Brasov au transmis o scrisoarea deschisa primarului George Scripcaru si Consiliului Local, in care cer explicatii cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea functiei de manager al institutiei.
„Ne intrebam si va intrebam de ce nu a fost respectata legea?" scriu ei.


COMUNICAT DE PRESA

DEMISIE IN BLOC LA TEATRUL "SICA ALEXANDRESCU"

in semn de protest fata de abuzurile la care d-na Cecila Doiciu (director al Directiei Relatii Externe, Cultura si Evenimente, si, in acelasi timp, fost director interimar al Filarmonicii Brasov si, in prezent, si al Operei din Brasov, persoana desemnata sa se cordoneze relatia dintre Primarie si instututiile de cultura din oras) supune de mai bine de un an Teatrul „Sica Alexandrescu”, conducerea teatrului si, implicit al Festivalului de Dramaturgie Contemporana (Claudiu Goga – director, Mariana Hudisteanu – contabil sef, Oana Bors – secretar literar), a hotarât sa isi dea demisia.

Iata, pe scurt, o selectie aleatorie privind abuzurile facute de d-na Cecilia Doiciu:

- odata cu terminarea reparatiei Salii Mari a TSA (anul trecut), d-na Cecilia Doiciu a decis, fara sa a ne fi comunicata in scris baza legala, ca Sala Mare a TSA sa fie inchiriata de catre Primaria Municipiului Brasov, banii obtinuti urmând sa intre direct in bugetul Primariei. A fost astfel limitata posibilitatea TSA de a realiza venituri proprii, conform prevederilor legale. La inceput, aceste inchirieri se faceau fara a se tine cont de programul de repetitii si de spectacole al teatrului. Ulterior, in urma unei discutii ce a depasit pe alocuri limita bunului simt, cu o parte din colectivul teatrului s-a convenit ca aceste inchirieri sa se faca in zilele de luni, zi nelucratoare pentru teatru. Din pacate, nici aceasta intelegere nu a fost respectata de catre Primaria Brasov.

- in luna mai a anului curent, a fost scos la concurs postul de manager al TSA. Directorul TSA a semnalat atunci in scris Primariei ca procedura de concurs adoptata de Primarie incalca in mod grosolan procedurile legale. La aceasta adresa, d-na Doiciu ne-a comunicat oficial ca nu sunt incalcate prevederile legale, pentru ca, dupa doar doua zile, in mod suspect, aceeasi d-na Doiciu sa ne comunice faptul ca acest concurs este anulat. Urmatorul concurs a fost organizat, asa cum ceruse directorul TSA, adica cu respectarea prevederilor legale, concurs care nu a avut niciun câstigator (actualul director TSA necandidând). in temeiul legii, dupa 30 de zile, ar fi trebuit organizat un alt concurs, lucru care nu s-a intâmplat nici pâna acum!!!

- din pacate, atitudinea d-nei Cecilia Doiciu, nu este una adecvata functiei pe care o are, existând cel putin doua momente in care a folosit un limbaj agresiv si amenintator pentru a o intimida pe contabila sefa a TSA, cu intentia de a o influenta in luarea unor decizii

- nu de putine ori, d-na Cecilia Doiciu, a dat dispozitii directe unor angajati ai teatrului, subminind autoritatea conducerii teatrului si depasindu-si in mod flagrant atributiile

- lucrurile au culminat, ieri, când d-na Cecilia Doiciu (in calitatea ei de membru al consiliului de administratie al TSA), dupa o discutie agresiva cu contabila sefa a TSA nu a fost de acord cu preturile biletelor la spectacolele din Festival, cerând in scris ca pretul acestora sa fie egal cu pretul biletelor spectacolelor din repertoriu TSA. Acest lucru este fara precedent, domnia sa fiind de acord ani de zile ca pretul biletelor din festival sa fie mai mare ca pretul biletelor din repertoriu. Cu atât mai mult cu cât, subventia de anul acesta a Festivalui a fost diminuta, cu doar o luna inainte de inceperea evenimentului, cu un procent de peste 25 %, invocându-se faptul ca restul de cheltuieli trebuiesc acoperite din venituri proprii. Evident, aceasta conditionare de diminuare a pretului biletului de festival, pe care ani de zile nu a cerut-o, este facuta cu rea vointa si nu din ratiuni de politica culturala.

Consideram ca demersul nostru este necesar pentru a nu deveni complici la distrugerea cu buna stiinta a activitatii teatrului si la incetatenirea unei practici neconforme cu timpurile pe care le traim, respectiv imixtiunea (alta decât cea impusa de lege) unor persoane cu functii in institutii administrative in activitatea manageriala a unor institutii de cultura subordonate acestora.

Conducerea Teatrului „Sica Alexandrescu”.

BRASOV LIVE - PIATA SFATULUI